Tisdag den 8 december 2015
Avslutning med "Gubbar och gummor i osalig blandning"!

Årets sista månadsmöte rönte ett stort intresse bland medlemmarna och nästan 100 stycken styrde kosan mot Danslokalen.
Vi avslutade vårt 20-års jubileum med en tur mot glöggdisken, havtornsglögg var kanske nytt för många.
Efter välkomnandet organiserades hämtningen av mat från välfyllda uppläggningar av olika sorters kött och dignande fruktfat, även potatissallad fanns. Aptiten verkade vara stor och samtalen satte fart efter hand, ett normalt beteende bland Aktiva Seniorer, sorlet steg.
När kaffet serverats fick Göran påkalla uppmärksamheten och läsa upp en hälsning från vår frånvarande ordförande:
"Tyvärr kunde inte jag vara med er idag på grund av min dåliga fot, men jag vill säga TACK för alla trevliga träffar vi haft under året och ser fram emot nya sådana nästa år.
Samtidigt tackar jag varmt er alla som ställer upp och hjälper till med bord och stolar och lite av varje, det skulle inte fungerai föreningen om vi inte hjälptes åt.
Men det är ändå så att det behövs någon som håller ihop det hela och jag tror ni håller med om att Britt och hennes medhjälpare Barbro Holmberg och Birgitta Hjerpe är värda en särskild uppmuntran för allt arbete på alla våra månadsmöten. TACK!".
Dagens underhållning gjorde Birgitta Fernström, som bland annat är sångerska, skådespelerska, författare och recitratis, på ett medryckande sätt med inlevelse som gav applåder i stor omfattning.
Titta på bilderna nedan och tycker du bilderna är små, så klicka på dem.
Ett stort TACK till er som hjälpte till att ställa i ordning före mötet och de hjälpsamma händer som hjälpte till att återställa lokalen, städa av det mesta och se till att alla fick komma hem i lagom tid.
Text: Göran
Bilder: Barbro och Britt

Tisdag den 10 november 2015
På safari i Kenya.
Dagens föredragshållare Håkan Berner från Aktiva Seniorer i Halmstad berättade om sin resa i Kenya. Vi fick en inblick om de vilda djurens samspel med varandra och flera olika arter, som vi inte är vana att se på våra breddgrader. Ett givande föredrag med fina bilder och som även visade på strapatser med fordon!
Efter föredraget vankades fika och det sedvanliga snacket runt borden började. Att döma av ljudnivån, så fanns det mycket att diskutera bland trevliga bekanta.
Iordningsställandet av lokalen fungerar bra och vi var ute ur lokalen ungefär klockan 16.00!
Text och bilder: Göran

Tisdag den 13 oktober 2015
Till dagens möte hade Camilla Lindberg, samordnare för Nyanlända i Kungsbacka kommun, bjudits in. Hon redogjorde för kommunens skyldigheter, enligt de lagar och bestämmelser som gäller och vad staten ansvarar för. Med tanke på den akuta situationen med flyktingströmmar som nu berör oss, kändes informationen välkommen. Vi fick tillfälle att komplettera informationen med frågor, som Camilla svarade på och som rätade ut en del frågetecken.
Som vanligt, en hög stämning i lokalen. Vi fikade och löste en hel del problem, som till exempel hur man kan smyga till sig en extra av Ing-Maries kakor utan att det märks! Detta kunde vi inte lösa,  frågan kvarstår.
Det finns ett stort intresse för våra medlemmar att hjälpa till med iordningställande av lokalen efter våra möten, vilket innebär att allt är i ordning och undanplockat inom cirka 45 minuter efter mötets avslut.
Text och bilder: Göran

Tisdag den 25 augusti 2015 
Höstens första möte var ett Upptaktsmöte, som innebar att styrelse och funktionärer berättar om höstens aktiviteter. Det fanns också möjlighet att anmäla sig till olika aktiviteter, som utflykter, resor och luncher.
Underhållningen sköttes denna gång av Björn (Krya på Dig Birger!) som sjöng och spelade "Blandade Göteborgs-karameller och lite Povel". Stämningen var hög och leenden sågs i hela lokalen. Avdukning och iordningsställande gick som en dans. Tack alla! Vi syns och hörs snart igen!
Text och bild: Göran

Tisdag den 12 maj 2015.
Vid dagen för terminens sista månadsmöte var inte "vädergudarna" på vår sida. Cirka 80 medlemmar trotsade vädret och anlände i jämn ström, för att delta i  "Musikquiz" med Niklas Karlsson och träffa vänner.
Klockan 11.30 samlades ett antal hjälpsamma seniorer, för att ta fram bord och stolar, duka, lägga upp förtäringen och alla gästerna välkomnades med ett glas klockan 13.30.
Lokalen fylldes och det normala "sorlet" kom igång som vanligt. Ing-Marie dämpade de höga tonerna och önskade alla välkomna, samt talade om att det fanns en medlem som just denna dag fyllde 97 år vilket var ett startskott för ett fyrfaldigt leve! Niklas startade sin underhållning med "Musikquiz". Runt 11 bord slogs kloka huvuden ihop för att försöka hitta titlar, tonsättare och svara på en hel mängd olika frågor, som Niklas framförde. Stämningen var som vanligt hög och trivselkänslan fanns i hela lokalen.
Så  var det dax att servera maten, det vill säga laxfat och god dricka, kaffe och kaka. Engagerade medlemmar hjälpte till att bära ut till hungrande gäster, som verkade nöjda med förtäringen.
Vi fick information om kommande resor och kvarvarande aktiviteter. Dessutom firar vi 20 år och subventionerar dagens möte. Förbundet Aktiva Seniorer har, på grund av våra 20 år, bidragit med en penningsumma som styrelsen beslutat vidarebefordra till Föreningen Majblomman i Kungsbacka.
Därefter började dragningen på lotteriet, där vinsterna var väl tilltagna. En av medlemmarna, som vunnit en gång, skickade två följande vinster till nya dragningar. En fin gest, eftersom fler fick ta del av vinsterna.
Ing-Marie tackade för visat intresse och avslutade mötet.

Text och bilder: Göran

Tisdag den 14 april 2015
Ett 70-tal medlemmar kom till dagens möte, för att bli informerade och få återuppleva förra årets Islandsresa. Stämningen var som vanligt hög och pratet hade tendens att öka i takt med alla som kom till mötet.
Vi fick se ett stort antal bilder, som Ulla-Karin Eriksson hade tagit och hennes man Jan berättade om resan med stor inlevelse. Jan satte ord till bilderna och berättade om livet på Island från hundratals år bakåt i tiden och fram till dagens moderna samhälle, som befolkas av cirka 320 000 invånare. Det finns gamla traditioner, uppblandade i ett modernt samhälle med stora kulturskatter och mycket nytänk vad gäller byggnationen. Det var, enligt min mening, en mycket bra information om Island.
Ett stort TACK till Ulla-Karin för de vackra bilderna och till Jan för en engagerad visning och en fin presentation av Island!
Efter Islandsinformationen var det så tid med fikat, ljudnivån höjdes ytterligare och alla väntade på dragningen på våra lotter!
Ing-Marie informerade om kommande aktiviteter och tackade för visat intresse! Återigen en trevlig samvaro med "gamla" och nya medlemmar.
Vid pennan: Göran

 

Tisdag den 24 mars 2015
Det var dags att genomföra årsmötet för föreningen och ett 70-tal medlemmar tog sig till lokalen. Vid ankomsten delades en gratislott ut till medlemmarna.
Vår ordförande Ing-Marie öppnade mötet och äskade en tyst minut, för att minnas de medlemmar som avlidit under året.
Leif Elggren utsågs att hålla i klubban under årsmötesdelen, Nils-Åke Bergman skötte protokollet och de olika punkterna gicks igenom utan större problem. Börje Holmgren blev invald i styrelsen och ersatte Eivor Lindqvist, som avböjt omval. Ing-Marie avtackade Eivor för hennes arbete i föreningen under många år och överräckte en gåva.
Dagens underhållning hölls av Kerstin Hallén och Birgitta Artursson på temat "Pälle Näver - en resa i ord och toner".
Vi fick en ordentlig upplysning om Josef Högstedt, mer känd som Pälle Näver, och hans dikter. Han skrev en dikt i veckan under 44 år och publicerades som mest av 33 dagstidningar. Kerstin och Birgitta gjorde en gestaltning av Pälle Näver och hans verk med bravur och applåderades efter sin framställning.
Vi övergick till kaffetåren, som smakade bra och var väl tajmad. På sluttampen blev det dragning på lotteriet och ett antal medlemmar behövde inte gå tomhänta hemåt!
En som vanligt, trevlig tillställning!
Text och bilder: Britt och Göran

 

Tisdag den 24 februari 2015
Årets andra månadsmöte innehöll en föreläsning av Åsa Axberg, som arbetar på Varbergs Museum, om konstnärerna Richard Berg, Nils Kreuger och Karl Nordström. Dessa tillhörde "Varbergsskolan" och återkom med jämna mellanrum till Varberg. Begreppet Varbergsskolan myntades av prins Eugen.
Deras stil brukar kallas syntetistisk, vilket är en konstriktning som kännetecknas av en långt driven förenkling av bilderna med sammanhängande färgfält och oftast mörka konturer.
För en del är föreläsning en berättelse som ska ge information om något som ägt rum och skall återberättas under ordnade former. Åsa gav ett utmärkt exempel på hur man fångar och skapar ett engagemang bland åhörarna, mycket väl utfört!
Efter föreläsningen tog kaffedrickandet vid och ljudnivån kom upp till den "gemytliga" samtalsvarianten och det pågick till lottdragningen. Den höjda ljudnivån bekräftade den stigande glädjen för flera att få hämta sina vinster och mötet avslutades av Ing-Marie, som tackade för visat intresse och hoppas att få se alla glada medlemmar vid årsmötet.
Text och bilder: Göran

Tisdag den 27 januari 2015
Julen och nyårsfirandet var överståndet och det var tid för årets första månadsmöte. Dagen till ära sken solen Lokalen fylldes sakta och säkert, ljudet ökade på grund av samtal mellan besökarna och det kändes vant att kika omkring bland gästerna. Baserat på åtgången av förtäringen, så hade 77 medlemmar kommit för att bland annat lyssna på Rolf Olsson med sina historier från förra seklets Tjörn. Han framkallade många skratt och man förstod att morfadern förgyllt hans barndom. Rolf applåderades livligt.
Det är alltid lika roligt att se glada människor och lyssna till utbytet av erfarenheter och hur man firat de olika dagarna som gått sedan man träffades sist. Trivseln vid våra möten håller en hög klass, glada ansikten lyser över allt.
Ing-Marie berättade om kommande resor, luncher och utflykter. Flera deltagare fick gå hem med en och annan butelj från lotteridragningen.

Text och bilder: Göran och Britt