Hej då 2013!

Tisdag den 10 december: Julfest
Sista mötet för terminen stod för dörren och julen skulle celebreras. Medlemmarna strömmade till i lagom takt och smakade på glögg och pepparkakor. Borden var dukade och man kände sig välkommen bland alla, även nya medlemmar hade slutit upp, och den sociala samvaron blev påtaglig. Igenkännande och i samspråk med vänner är ett tecken på samhörighet.
Borden var dukade och stolar framplockade, för terminens sista månadsmöte. Maten hämtades in från leverantören och det som skulle vara varmt, var rätt tempererat. Fyra olika köer var bra för att gästerna skulle ha möjlighet att börja äta samtidigt.
Vår ordförande Ing-Marie välkomnade oss och informerade om vad som skulle tilldra sig under några timmar och bjöd in för att hämta mat.
En gemytlig stämning infann sig och gästerna fyllde på sina tallrikar flera gånger. Julmaten var mycket god och rikligt tilltagen. Hembakad kaka och kaffe serverades efter maten.
Lotteriet, med Eivor som ansvarig, skulle avslutas och lottdragningen tog över efter måltiden. Det var ett digert bord med fina vinster.
Rätt som det var, läste Ing-Marie med hög röst "TOMTEN", av Viktor Rydberg, och avslutade med "endast tomten är vaken!" - och då kom tomten och alla fick var sitt paket, som innehöll ett pin för Aktiva Seniorer. Hoppas att alla pryder sina kläder med den fina symbolen, en geting!
Vi inväntade årets luciatrupp, som kom klockan 16.00. Fem stycken söta välsjungande flickor underhöll oss med traditionella julsånger i stämmor. Kungsbacka Luciatrupp var av hög klass och applåderades varmt efter sitt framträdande.
Det finns mer text vid respektive bild!
Sista mötet för året tog slut och vi återvände hemåt!

Text: Britt & Göran
Bilder: Barbro, Britt och Göran

Tisdag den 12 november med "Stand-up-Magi" av Anton Fast.
Så var det dags för underhållning i november, en dag  som går till historien som "Dagen när skratten stod som spön i backen", där besökarna fick uppleva Antons skicklighet!
Titta noga på bilderna och dra dig till minnes vad som hände denna eftermiddag, så får du säkert ett leende på läpparna!
Ing-Marie informerade om Islandsresan, som blivit populär enligt anmälningarna, berättade om Ost & vinträffen den 22/11. Hon påminde också om julfesten, där anmälan och betalning (100 kr) ska ske senast måndag 2/12.
Bilderna tagna av Barbro och Britt.
Vid tangentbordet Göran

Tisdag den 29 oktober var det dags att "svänga dom lurviga"! 
Denna mötesdagen började vi med att fika, eftersom "dansinstruktörena" inte hade möjlighet att komma förrän 14.30. Cirka 50 medlemmar väntade med förväntan i blicken, kaffekoppen i handen och glatt samspråk med bordsgrannarna på att uppvisningen skulle starta.
Det var en imponerande och väl genomförd uppfriskning av danskonsten. Flera av medlemmarna tog tillfället i akt att pröva linedans och vem vet vad detta kommer att innebära!?
Tack alla för ett engagerat och trevligt månadsmöte!
Bilderna är tagna av Barbro Holmgren.
 

Tisdagen den 24 september, det är igång igen!
Vi räknade in ett 60-tal medlemmar till terminens andra månadsmöte. Det finns en igenkännande attityd hos alla och "snacket" går igång på alla plan, man känner sig välkommen i gänget! Bra!!
Dagens föredragshållare, nesofilen Anders Källgård, berättade om Sveriges öar. Det kom fram att våra olika myndigheter och institutioner hade olika sätt att räkna öar, de skulle vara omgärdade av vatten, ingen broförbindelse,befolkade och ytterligare andra kriterier. Ett engagerande och väl genomfört föredrag, som trollband oss i en timme! Borde kanske förklara vad en "nesofil" är: "Nesos" kommer från grekiskan och betyder "ö" och kombinerat med tillägget "fil", så blir det "Ö-älskare" och vi har läst oss något igen!
Efter föredraget var det tid för fika och det vanliga snacket, med lite avbrott för lottdragningen.
Ordförande Ing-Marie informerade om olika aktiviteter och vad som var förestående och gav Britt en eloge för bordens dekorationer.
Vi hjälptes åt att iordningsställa före mötet och rensa undan efter mötet, för att sedan dra sig hemåt.
Vid tangentbordet Göran.

Tisdag den 27 augusti Höstens första sammankomst
Ja, så kom den dagen då vi skulle träffas igen efter sommaruppehållet och alla känningar var där! Det har tillkommit några nya medlemmar, som välkomnades av vår ordförande Ing-Marie.
Dagens underhållning sköttes av Bo Liljedahl, som sjöng visor och schlagers av olika årgångar. Han hade bra koll på sitt dragspel och visade delar av sin repertoar,
där vi fick hjälpa till att välja. En trevlig stund i musikens och igenkännandets tecken och vi applåderade med glädje framförandet.
Efter fikat, där Ing-Marie bakat kakorna, informerades vi om olika arrangemang, som är på gång. Det finns mycket att välja mellan i vårt utbud, om man kollar igenom programbladet.
Bilder och pennföring: Göran 
    

Tisdag den 28 maj Våravslutning

En solig och varm försommardag gav en föraning om vad som komma skall! Våravslutningen med ett 60-tal glada och förväntansfulla Aktiva Seniorer strömmade in i möteslokalen. Man kunde tydligt se att alla gärna sträckte fram en hjälpande hand för att bistå och sorlet tydde på att alla hade något att berätta för varandra.
Vår ordförande, Ing-Marie, hälsade alla välkomna och informerade om dagens förhållningsregler.
Från dignande fat hämtades mat och därtill hörande dryck, för att inmundigas  i en trevlig skara av bekanta ansikten. Efter kaffet visade Bertil prov på sin eminenta repertoar och sjöng två fina visor, där den ena inte tillhör de mest kända: Stora applåder vittnade om uppskattningen. Vi fortsatte med lite allsång ackompanjerat av musikerna Kjell och Hans, innan dragningen på lotteriet ägde rum. Vår konstnärliga Eivor stod för vinstbordet och det var mycket uppskattat.
Ing-Marie avslutade mötet och önskade alla en trevlig sommar, samt att vi träffas igen till hösten. 
Tangenttryckare Göran med bistånd av Britt.  

Här följer en kavalkad om medlemmarnas engagemang sinsemellan. Titta och njut!

 

Tisdag den 23 april

Halländska på ryska äventyr. Efter 13 år i en världsmakt under förvandling, återvände Anna Åxman till Halland med en spännande berättelse.

Hon berättade om sina möten med bl a Jimmy Carter, Nixon, Drottning Elisabeth, Putin och maffiabossar!

Vi fick ta del av hennes fantastiska äventyr och erfarenheter berättade med glimten i ögat och leende på läpparna. Det gavs många tillfällen till skratt och vi tog med oss  tanken "Ingenting är omöjligt för den som vill och vågar!" 

Tisdag den 26 mars

Årsmöte med sedvanliga förhandlingar. Knut Sundberg valdes till ordförande för mötet och Eivor skötte pennan. Styrelsen omvaldes enligt valberedningens förslag och Ing-Marie fick en blomma, för sitt outtröttliga arbete i föreningen med ett leende på läpparna. 
Den tänkta u
nderhållning av "Sjung och le!'' blev inställd på grund av sjukdom.

Föreningen bjöd på förtäring. Stämningen var hög!
Vi fick informationer om kommande aktiviteter och en föraning om höstens program.

Tisdag den 26 februari

Författaren Jan-Olof Nilsson tog oss med tillbaka till beredskapsårens dagar, då

hemvärnet fick rycka ut och vakta nödlandade amerikanska bombplan.

Man lyssnade på Glenn Miller, dansade jitterbugg, drack kaffesurr och handlade på kupong. Bilder och tidstypisk musik ur en gammal rörradio.

Ett uppskattat möte!

 

Tisdag den 19 februari kl 13.30

Stig Karsegård visade och berättade om sin samling av fina vykort – vissa mer än hundra år gamla – från Särö, Kullavik, Onsala och Kungsbacka.

Eva Bjälkander från Simhallen kom till mötet och informerade om bland annat vattengympa.

 

Tisdag den 29 januari 2013

Vi startade det nya året med trivsam samvaro och underhållning av "Måndagsgänget i Vallda" som spelade favoriter, kryddat med roliga historier.

Jing Chen från SJ Stockholm, informerade på ett positivt sätt om tågrabatter och erbjudanden av olika slag.

Ing-Marie informerade om kommande program, bland annat teaterföreställning i Halmstad och Stig Karsegårds extra möte den 19 februari, Björn och Karin om  "Friskcirkeln", Stig Ågren om tematräffar Halland.

Lotterna hade en strykande åtgång och de normala vinsterna hade utökats med ytterligare ett antal från SJ.

Ett 60-tal nöjda seniorer lämnade årets första möte, med leenden på läpparna!

Informerat av Britt och tangenttryck av Göran.

 

 

Hej då 2012!

Tisdag den 4 december 2012

Höstens och årets sista möte blev en mycket trevlig tillställning. 75 stycken Aktiva Seniorer var på plats i god tid och ett "mingel" tog fart. Småprat med  glöggmugg och pepparkaka i hand, det var en julstämning med hög nivå.

Jultallriken från Kungsbacka Värdshus dukades fram och vi väntade med inmundigandet tills Ing-Marie hade hälsat alla välkomna.
Under måltiden fanns ett sorl i salen, som vittnade om trivsel och samhörighet, men det är ju ganska vanligt på våra sammankomster och möten.

När jultallriken var tömd och borden rensade, startade en underhållning, som hade sitt ursprung från Disney´s värld.
Ett antal av våra medlemmar framförde ett sammandrag av vad vi brukar se på TV på julafton vid 3-tiden. Ett framförande  med inlevelse som var enormt  proffsigt och roligt. Vi kände bland annat igen Rödluvan, Lady och Lufsen, delar av sju små dvärgar, Törnrosa med elak och snäll fe, Snövit med häxa och därtill hörande prins. Ett mycket bra arrangemang och framförande, som fick varm och välförtjänt applåd!

Ett STORT TACK till er alla från oss alla!

"Aktriserna" tackades med var sin blomma för sina insatser.

Uppträdandet finns på film, men är för stort för införande här på hemsidan. Det kanske finns tillfälle att visa det med hjälp av bildkanon senare.

Efter framträdandet serverades kaffe och hembakad kaka, innan dragningen på det stora jullotteriet ägde rum.

Det fanns flera som hjälpte till både före och efter mötet. Det uppskattas mycket och förstärker "vi"-känslan i föreningen.

Mötet avslutades med att Ing-Marie önskade alla en God Jul och Ett Gott Nytt År.

Punkten för mötet var att Ing-Marie tackades för alla sina insatser under det gångna året, vid såväl möten som utflykter och resor.

 

Vid tangenterna Göran med hjälp av Britt.

Bilderna som visas nedan har tagits av: Barbro Holmberg, Britt och Göran.

Glöm inte att klicka på den första bilden, så kan du även läsa texten!

 

Tisdag den 13 november

Ämnet för dagens möte var en information om nuvarande och kommande utveckling inom kommunen.

En väl påläst planeringschef, Hasse Andersson, gav oss en bred information om byggnationer, såväl parkeringshus, bostäder som affärsplaneringar. Intresset var stort och frågorna besvarades ingående.

Som vanligt skapade mötet en "vi"-känsla, där alla pratar med alla.

 

OBS: anmälningstiden för julmötet är senast måndag 26 november! Underhållning förbereds och jultallrik ska beställas i god tid!

Tisdag 23 oktober

Det andra månadsmötet i vår nya lokal! Vad skulle våra medlemmar tycka om en annan bordsplacering? Skulle det fungera bra denna gången också? Det var med spänd förväntan som bord och stolar placerades, i olika omgångar för att tillfredsställa en omplacering inför Lennart Jonssons kåseri.

CIrka 60 medlemmar infann sig och en god stämning spred sig i lokalen, med mycket prat och glada miner som förstärkte "vi-känslan" i vår förening.

Efter gott fika startade Lennart Jonsson sitt kåseri om sitt arbete inom Radio Halland. Redan efter första meningen kom skrattsalva nummer 1. Det var en leende och ofta skrattande publik, som roades av alla eskapader. En skicklig estradör, som kan konsten att engagera sin publik. Han fann "bollplank" bland åhörarna, vilket höjde stämningen ytterligare.

Ing-Marie tackade Lennart för en timmes trevlig underhållning!

Därefter drog sig alla hemåt, med ett leende på läpparna!

 

Vid pennan och foton: Göran

Tisdag 11 september 

PREMIÄR för månadsmöte i vår nya lokal

Höstens första möte tog plats i vår nya lokal på Borgmästaregatan.

Vår nyfikenhet var stor på vad medlemmarna skulle tycka om lokalen. Arrangemang med bord och stolar skulle fungera, alla skulle kunna se föredragshållaren och vi hoppades att alla kunde föra ett normalt samtal vid borden. Det var ju längesen vi sågs och många kunde berätta om sommarens eskapader.

Dagens föredragshållare var Kerstin Bertilsson från Långås och hon berättade om sin och väninnan Evas otroliga resa i den slitna jeepen.

De gav sig ut på en lång resa genom Afrika. Från denna resan hade Kerstin med sig bilder och en otroligt spännande berättelse om upplevelserna i flera länder, med olika förutsättningar för kvinnor att självständigt få köra bil, inte få campa och helst inte ligga på marken under nätterna. Det senare gällde särskilt eftersom det fanns vilda hungriga lejon i närheten.

Under färden fanns flera egendomliga företeelser, som till exempel dåliga eller obefintliga vägar, korsning av floder där broarna mest bestod av löst lagda stammar och körning genom öknar, där man i vissa fall fick gissa färdriktning.
Det var ett trevligt och uppskattat föredrag med väl avvägda bilder.

 

Intrycket från medlemmarna var positivt.

Vår ordförande tackade för ett bra möte. 

Hoppas att vi ses vid nästa månadsmöte igen!

 

Vid pennan

Göran 

15 maj

Vid vårens sista möte kom sommarkänslorna fram med bra väder och solens strålar värmde alla. En bra stämning speglade medlemmarnas uppsluppna diskussioner och handskakningar, detta är ju ganska naturligt i föreningen och ger en riktig "vi-känsla". Borden var dukade och prydda av vårens blomster.

Dagens underhållning sköttes av Leif "Pedda" Pedersen, som sjöng visor och visade sina resurser inom musiken till allas förtjusning. Det kom vitt skilda önskemål från flera av oss, som "Pedda" levererade proffsigt med hjälp av gitarr, munspel och en väl anpassad stämma! De "spontana" applåderna och många skratten visade stor uppskattning från oss alla. En upplevelse!

Ett lotteri med fina vinstkorgar innehållande en hel "kvällssupe" frestade flera av oss.

Vi fick information av vår sekreterare Eivor om nya lokaler inför höstens månadsmöten. Orsaken till byte av lokal är att hyran av Skansen stigit i alltför stor utsträckning. Den nya lokalen ligger vid Borgmästargatan i samma hus som Optikkällaren. Mer information kommer i nästa medlemsblad och här på hemsidan.

 

Tangenttryckare

Göran

10 april

Månadsmötet i april, som inföll alldeles efter påskhelgen, samlade en trogen skara medlemmar. Dagens föredrag av Stig Ågren, under rubriken "Naturen ur en fisks perspektiv", bjöd på fina bilder om hur en fisk kan uppfatta  naturen från sin position under vattenytan. Stig berättade vilka vinklar som fiskarna använder för att till exempel fånga byten ovanför vattenytan. Ett intressant kåseri!

Dagen hade temat "Blommor och växter", med vitsippor på borden och lotterivinsterna gav möjlighet att öka sin fauna hemma, bli vinnare av vattenkanna och lite annat smått och gott från jorden.

För- och efterarbetet för mötet gick alldeles utmärkt och av pratet att döma, så verkade alla ha haft en trevlig eftermiddag.

 

Tangenttryckare

Göran Madsen

2012-03-13

Ordförande Ing-Marie Noréen hälsade alla välkomna och därefter hölls en parentation över de medlemmar som lämnat oss under året.

Årsmötet startade med de sedvanliga momenten där Göran Madsen valdes till mötesordförande och Eivor Lindqvist till sekreterare. Punkterna gicks igenom och godkändes, som redovisats i utsänt protokoll.

Till ordförande omvaldes Ing-Marie Noréen, sekreterare Eivor Lindqvist, kassör Eva Olson, vice ordförande Göran Madsen och ledamöter Christina Terrvik, Nils-Åke Bergman och Britt Madsen.

Stig Karsegård, Stig Ågren, Roy Anderssson, Leif Ternander avtackades för sina insatser med blommor och applåder.

Stig Hoglund underhöll oss med musik och "gamla örhängen" under fikastunden. Det syntes och hördes många igenkännanden med leenden på de flestas läppar. Det var mycket uppskattat!

Efter musiken blev det dragning på lotterna och därefter hjälptes många åt med avdukning och städning innan vi vände hemåt i det spirande vårvädret.

 

Tangenttryckare

Göran Madsen

 

2012-02-14

Dagen då många av invånarna i Kungsbacka funderade över möjligheten att ta en promenad eller stanna inne hela dagen, snö och halt underlag var kanske inte vad vi väntat.

50-talet Aktiva Seniorer trotsade vädergudarnas val och deltog i årets andra månadsmöte. Agneta Linger och Stig Karsegård berättade om hur det såg ut förr i tiden runt Kungsbackafjorden. Utdelade kartor visade att vattennivån i Kungsbackafjorden varit 20 meter högre för 9 000 år sedan, än den är nu och gamla foton visade att Onsalahalön inte var skogbeväxt under början av förra seklet. Med hjälp av bilder och ett omfångsrikt minne, fick vi en målande beskrivning om hur det var förr och åtgärder som satts in för att skapa ett samhälle med skydd för starka vindar.  Kunniga föreläsare gör att man lyssnar uppmärksamt.

Efter dragningen på lotteriet, "halkade" nöjda seniorer hemåt!

 

Tangenttryckare

Göran

 

2012-01-24

En kall och solig dag samlades 65 förväntansfulla Aktiva seniorer till årets första månadsmöte.

Vår ordförande Ing-Marie hälsade oss välkomna och speciellt några nya medlemmar.

Stig Karsegård visade inledningsvis några bilder från Andalusien och delade ut en karta till var och en. Efter fikat med tillhörande samtal efter de långa helguppehållet, fortsatte Magnus Neuendorf och vi fick lyssna till en reseskildring från det varma Andalusien, med vackra bilder från ett skiftande landskap och vi kunde följa resan på kartan vi fått.

Den efterföljande avdukningen och städningen gick "som på räls". Tack till alla som hjälpte till!

Här nedan kan du se bilder från mötet. 

 

Tangenttryckare

Göran med hjälp av Britt.

Hej då 2011!

13 december

Höstens sista möte lockade väldigt många till Skansen. Det innebar att flera av medlemmarna inte fick plats, men vi måste följa de bestämmelser som finns om det maximala antalet besökare i lokalen.

Vår ordförande, Ing-Marie, hälsade oss välkomna till höstens sista möte och gladdes åt det stora antalet medlemmar som deltog i mötet.

Förtäringen för dagen, "julsmörrebröd" med danskt påbrå, inmundigades under glada och trevliga samtal som förhöjde stämningen. Hjälpsamheten från medlemmarna, när det gällde avdukning innan föredraget, var stor och kändes engagerande för att minska på trycket mot köket.

Dagens föredragshållare, Bengt Göte Bengtsson, kåserade om det halländska julfirandet och man såg tydligt igenkännande nickar från flera medlemmar. Bland visorna fanns naturligtvis "Luciasången", som framfördes av Karin Westin på ett vackert och stämningsfullt sätt. TACK Karin! Bengt Göte sjöng också några genuina halländska visor, som starkt bidrog till ett trevligt och uppsluppet möte.

Efter föredraget fick vi kaffe med kaka, som smakade alldeles utmärkt. Därefter drogs vinsterna på dagens lotterier, där flera till synes glada vinnare, hade mer med sig hem än när de kom!

Titta gärna på bilderna här nedan, så kanske du kan känna igen känslan vi hade! Bilderna är tagna av Barbro Holmgren och Göran M.

 

Vid tangenterna Göran M

11 oktober

 

Oktobers månadsmöte samlade drygt 50 medlemmar, som med spänd förväntan såg fram emot dagens program.

I en jämn ström äntrades lokalen och det naturliga samspråket mellan medlemmarna var som vanligt i en gemytlig stämning och flera skratt.

Vår ordförande Ing-Marie hälsade alla välkomna och presenterade dagens stora begivenhet, Bibi & Jazz Friends!

En sammanfattning av intrycken var:

  • En sån stämning och temperaturstegring i lokalen!
  • Estradören Bibi, ackomanjerad av Jazz Friends, sjöng låtar som osökt förde tankarna till bland annat Ella Fitzgerald, Monica Zetterlund och Sonya Hedenbratt!
  • Jazz Friends trakterade sina instrument på ett fantastiskt sätt, med inlevelse och humor.
  • Nostalgist gungande i takt med musiken, leende och med ett igenkännande nynnande är bra betyg från oss alla!

Vi informerades om möjligheter att hänga på till Räddningstjänsten den 20 oktober, se farsen "Hönor och svärmeri" i Fjärås bygdegård den 5 november, besöka Lena Pettersson i Glommen den 16 november. Läs mer om detta i medlemsbladet från augusti.

Som vanligt dukades borden av med hjälp av många frivilliga och vi fick sakta dra oss hemåt, medan kända jazzmelodier långsamt klingade av! 

 

Tangenttryckare

Göran

13 september

Höstens första månadsmöte samlade ett 60-tal medlemmar, som trots hårda vindar tog sig till Skansen för att träffas. Mötet inleddes med glatt samspråk över kaffekopparna där igenkänningen och återseendet efter sommaruppehållet, satte igång berättandet om allas bravader och eskapader.

Ing-Marie Noreén, föreningens ordförande, gav information om pågående och kommande aktiviteter:

  • farsen "Hönor och svärmeri", som äger rum 5/11 på Fjärås bygdegård, det finns några biljetter kvar. 
  • Besöket hos tomtekonstnärinnan Lena Pettersson i Glommen 16/11, som bjuder på show med mera. Se vidare om ingående aktiviteter i medlemsbladet. Det finns platser kvar.

Rolf Olsson äntrade scenen och berättade på en skön "götebosska" och tillhörande mimik valda delar om sin uppväxt i Majorna. Mycket igenkännande och glada skratt fyllde lokalen.

 

Göran Madsen informerade om finesserna på hemsidan och Karin Nygren tog hand om lotteriet.Sedan avslutades mötet och avdukning och städning tog vid.
Ett som vanligt glatt och trevligt möte!

Tangenttryckaren Göran

2011-05-17   

 

Trädgårdsdax Kungsblomman hade lovat ställa upp med tips och nyheter om blommor i trädgård och på balkong. Löftet sveks och Stig Ågren fick med kort varsel berätta och tipsa om olika blommor och arrangemang, som kan vara en variation för några och idékläckare hos andra. Tyvärr började bildkanonen blanda ihop färgerna på ett märkligt sätt, där den röda färgen antog en grå ton. Eftersom jag samtidigt kunde se Stigs dataskärm med rätt färger, som naturligtvis behöll den röda färgen intakt, så är det troligt att bildkanonen "fått fnatt" och inte kunde hålla ordningen på de olika färgstrålarna.

Många igenkännande läten fyllde rummet under Stigs eminenta förevisning.

 

Vårtallrik, med örtmarinerad kyckling, skinka, salami, sallader, ägg, räkor mm inmundigades under en gemytlig stämning med ihållande prat från aktiva medlemmar. Alla verkade trivas och må gott, med skratt och leenden överallt.

 

Det är viktigt att alla, som ska komma till ett månadsmöte, har anmält sig i tid. Just vid detta mötet, där vårtallriken hade beställts på måndag morgon, är det svårt att komplettera beställningen med kort varsel.

Information om anmälningar till våra aktiviteter finns på programbladen och är för att ge inköp och dukning en rätt balanserad framförhållning innan mötet startar.

2011-04-12

 

Susanna Rupertsson från Juristbyrån, som samarbetar med Swedbank, informerade och svarade på frågor om begreppen arv, gåva, testamente och bodelning.

Vi fick ganska klart för oss, vikten av att ha klarat av en del inom dessa begrepp. Susanna gjorde klart för oss, att det inte är lämpligt att kopiera någon god väns testamente, då det kan föreligga stor risk att det inte är identiska förutsättningar ni har. Ett sådant förfarande ger kanske oönskat resultat vid ett arvskifte, som inte går att ändra om någon fallit ifrån.

Naturligtvis fanns ingen möjlighet för alla att få personliga råd vid presentationen, men ett allmänt råd är att det finns många fallgropar om man inte har klarat ut det tidigare.

En genomgång, som pekade på nya lagar och förordningar, med i vissa delar nya bestämmelser, där man bör rätta till sin kunskap.

Om Du missade detta mötet och vill ha kontakt med Susanna, så kan Du nå henne, eller hennes kollega på 0300 33581. 

 

Fikat efteråt var, som vanligt, öppnaren för alla diskussioner och lite bra historier. Ett typiskt möte bland Aktiva Seniorer, där ordföranden Ing-Marie bjöd på goda hembakade kakor.

2011-03-22

Årsstämma har hållits!

 

Årets stämma öppnades av avgående ordförande Stig Ågren, som höll parentation över medlemmar som lämnat oss under det gångna året. En högtidlig stund med ett tänt ljus och en tyst minut gav tillfälle till omtanke.

 

Knut Sundberg höll i ordförandeklubban med bravur och klubbade punkterna i tur och ordning. Det fanns inga oklara punkter och vi kom fram till valdelen enligt dagordningen. 

Valmämnden, som under året enbart har skötts av Karin Nygren, presenterade kandidaterna i tur och ordning och det första valet gällde ordförande för det kommande året. Det blev Ing-Marie Noréen, som tackade för förtroendet och ser fram mot möjligheten att få lära känna oss bättre.

Två ledamöter hade avsagt sin medverkan i styrelsen och den nya bemanningen ser ut så här:

Eivor Lindqvist, Eva Olson, Stig Karsegård, Britt Madsen, Leif Ternander, Christina Terrvik, Stig Ågren och nyval av Roy Andersson och Ivar Argus.

Övrig information kan Du läsa i protokollet, som kommer.

 

När alla punkterna på dagordningen hade behandlats, avslutade Knut stämman och Karin Nygren överlämnade en present till Stig Ågren och tackade för att han ställt upp som ordförande under några år.

Applåderna dånade, i alla fall hos oss som hade nya batterier i hörapparaten, och vi lät kaffet, smörgåsar och hembakta kakor stärka oss. Särö Dragspelsgäng startade sin underhållning med kända låtar blandat med sång samt en och annan rolig historia.  

22 februari 2011

 

Från sjuarmad ljusstake till sjurygg 

Vid ett mycket välbesökt månadsmöte på Aktiva Seniorer kåserade Lars Hartelius om TALET SJU. Lars berättade om sin karriär som radioman, FN-soldat, sitt arbete inom SVT och gjorde en intressant sammanfattning av olika sammanhang, där man har använt talet sju. Allt från namnen på de sju planeter, som har fått ge namn åt våra 7 veckodagar, till kyrkans sjuarmade ljusstake, och flickornas sju blomster under huvudkudden på midsommarafton och alla 7-talen blandades med roliga historier.  Stämningen var hög med många glada skratt.

 

Som vanligt serverades kaffe med goda smörgåsar och smaskiga kakor bakade av en av medlemmarna Ing-Marie Norén, som kanske kan dela med sig av receptet.

Efter kaffet följde ”medlemskvarten” där synpunkter på verksamheten luftades.
Stig Ågren presenterade resan ”I Karl den Xll:s fotspår” som han, tillsammans med Terje Adelhed planerar för medlemmarna i maj.
Stig Karsegård genomför en efterfrågad resa till Grimeton i mars. Mer information finns på hemsidan www.kbaas.se under fliken "Möten", därefter "Resor och utflykter".

 

Den nya landskapscirkeln om Västergötland, med Björn Löfving som ledare, startar inom kort och kommer också att resultera i en resa. Alla ser fram emot vårens resor efter den långa och kalla vintern.

 25 januari 2011

Årets första månadsmöte lyfte smilbanden ordentligt.

Kurt "Chico" Johansson, en välkänd Kungsbackaprofil, kåserade om sin fantastiska livsresa. Ett mycket roande och humoristiskt framförande om sitt otroliga liv, som gjort honom känd i vida kretsar och bland prominenta personer. En livfull person, som har båda fötterna stabilt placerade i Kungsbacka.

 

Cirka 60 medlemmar ville träffa varanda igen efter juluppehållet och pratandet startade lika intensivt som vanligt. Nya bordsplaceringar, som rekommenderats av "Idékläckarna", testades och föreföll fungera bra. Ändringen innebar att det skapades mindre grupper runt varje bord och konversationen verkade intensivare.

Förtäringen och avdukningen gick som på räls, mycket på grund av att flera glada medhjälpare visade sina färdigheter.

 

Hej då 2010!

Firande av föreningens 15-års jubileum!

Fredagen den 10 december 2010 samlades vi på Särögården för att fira föreningens 15-åriga verksamhet i Kungsbacka. Förväntasfulla och glada medlemmar samlades utanför festlokalen och minglade med glögg och pepparkaka tills klockan hann fram till 14.00, då dörrarna öppnades. Av ljudet att döma så hade alla med sig sitt glada humör in till dukade bord, där platserna intogs. Ett antal olika juliga rätter, både kalla och varma, serverades av Särögårdens personal. En eloge för god service och välanrättad mat. 

Efter måltiden presenterade föreningens Spexargrupp en föreställning med sång och musik, som på ett förtjänstfullt sätt förvandlats till en sarkastisk syn på äldres erfarenheter av nutida relation till företeelser i samhället. Ytterligare en stor eloge till de drivande i Spexargruppen: Laila Jange, Karin Nygren, Bertil Sprimont, Karin Westin, Åke Rannström, Ulla Arntén, Katarina Krook, Gull-Britt Thorlin och Gun Hagman. 

  När Spexargruppen avslutat sin bejublade föreställning, kom en Lucia med tärnor in och riktigt poängterade att julen var i antågande. En riktig skönsång av flickorna, Emily, Nicolina och Isabella, som varit föreningen trogen med uppdraget under 12 år.

Efter kaffe och kaka, premierades föreningens veteraner, som varit med från starten. Föreningens ordförande Stig Ågren, med hjälp av Terje Adelhed, delade ut pins med vår symbol "biet" på till Stig Karsegård, Ingrid Hederstierna, Ethel Lindström, Ann-Sofie Runmalm-Lind och Margareta Hamberg.

Ge Dig lite tid att minnas, genom att se på nedanstående bilder, som huvudsakligen är tagna av Ingemar Lind!

 

Vid tangentbordet

Göran

 

2010-11-09 Skansen

Ingemar Lönnberg höll föredrag om Kebnekaise. Cirka 40 stycken medlemmar kom in i en mörklagd lokal, med enbart levande ljus på borden. Det skulle skapa en förväntansfull stämning till bilderna.

Ingemar berättade om strapatser och äventyr för att bestiga Kebnekaise, som så småningom lyckades fullt ut.  Fantastiska bilder underströk den spännande naturen, med långa sträckor utan möte med folk.

Terje berättade ingående om KPR's position och möjlighet att påverka kommunens ställningstagande för oss alla, som kommit upp i mogen ålder.

Eivor annonserade för lunchteatern på Stadsteatern i Göteborg fredagen den 19 november.

Stig Karsegård gjorde PR för vårens resor till Dalsland och Grimeton. 

Björn Löving fick bra gehör för en ny landskapscirkel, som ska handla om Västergötland.

Avdukning, städning och diskning efter mötet gick galant och stämningen i köket var hög och glad, precis som vi upplevde vid framdukningen och iordningsställandet inför mötet .

Ett stort TACK till alla som hjälpte till!

2010-05-18 Skansen

” Kulturkrockar” Sverige – USA. Ett kåseri av Kelly Odell.

Många hade sett fram emot det utannonserade kåseriet och antalet tillströmmande steg i rask takt. Tyvärr hade Kelly Odell varit tvungen att lämna återbud pä grund av sjukdom, kvällen före sista månadsmötet för terminen.

En av våra Aktiva Seniorer, Stig Ågren, lät flitens lampa lysa under måndagskvällen och åstadkom ett föredrag om Dalai Lamas Tibet, som han höll med ett stort engagemang. Denna typen av föredrag måste ses som väldigt bra, för alla oss som inte riktigt följt med i utvecklingen i resten av världen.

Ett exempel som Stig delade med sig av, var hur man hälsade varandra välkommen i Tibet. Vet Du inte hur man gör, så kanske Du ska anmäla Dig till ett slikt föredrag, eftersom det finns allmänbildning även för aktiva seniorskor och seniorer.

Efter en välsmakande fikastund tog så lotteridragningen sin början och när högsta vinsten gick till undertecknad, som innan dragningen hade fått fnatt och uttryckte följande: "Ja, nu vinner jag!". Förvåningen bland flertalet var påptaglig och plötsligt formades munnar till fågelholkar!

En hög och god stämning kännetecknade mötet och den efterföljande avplockningen, disken och avstädningen gock galant med många hjälpsamma händer.

Det är lätt att trivas i detta sällskap och nu ska jag äta ost, vindruvor och lite annat godis, samt skölja ner det med vin!! Ha det bra tills vi ses igen! 

 

Tangenttryckaren Göran

2010-04-13 Skansen

Tomas Haraldsson berättar om ett år i Mongoliet.

När blåsipporna signalerat att våren är här, så var det tid för aprils månadsmöte och Skansen befolkades av ett 50-tal intresserade aktiva seniorer.

Förarbetet med kaffekokning, dukning och utplacering av vårens tidiga vitsippor, gick galant med hjälp av AKTIVA och GLADA medlemmar. En del medlemmar hade glömt att anmäla sig i tid och spänningen steg i köksregionerna, huruvida förtäringen skulle räcka och hur sittplatserna eventuellt kunde omfördelas.

Tomas Haraldsson, tidigare slöjdlärare i Onsala som sadlade om till engelskalärare i Mongoliet. Mongoliet har en yta som är 4 gånger större än Sverige och bebos av cirka 2,7 miljoner människor och ännu fler hästar. Tomas hade förmågan att på ett ledigt sätt ge oss en inblick i de strapatsrika färder, som han varit med om tillsammans med sina infödda vänner. Roligt, vackert och lite kusligt var det när han berättade om matlagningen ute på stäpperna och han berättade och visade på erfarenheterna han varit med om.

Den efterföljande frågestunden indikerade ett stort intresse från auditoriet och stämningen var hög.

Ett mycket informerande och gripande föredrag, TACK!

 

Tangenttryckare Göran

2010-03-30 Skansen

Vad vet Du om Afghanistan? Ett föredrag i ord och bild av Jan-Inge Bengtsson, fd ordförande i Afghanistankommittén.

Förväntansfulla medlemmar köade för komma in till andra mötet i mars och det visade sig senare att den sociala samvaron och diskussioner lyfte trivseln i gemytets tecken.

Det annonserade föredraget gav oss en bakgrund om Afghanistans brokiga historia, med maktkamper i olika tidsepoker inom det geografiskt splittrade landet. Flera av oss fick en tankeställare om kulturers påverkan, i flera fall med blodiga uppgörelser. Vi fick också en guidning om den strikta samhällskulturen som fortfarande finns i landet.

Efter föredraget ordnades en "paneldiskussion", där flera gav tips och idéer till nya aktiviteter för att öka den redan goda "vi"-känslan inom vår förening. Flera händer och fötter hjälptes åt att städa undan, diska och småprata innan vi drog oss hemåt.

 

Ett trevligt möte!

Tangenttryckare: Göran 

2010-03-02 Skansen

60-tal samlade till årsmötet.

Ett 60-tal medlemmar hade samlats till årsmötet. Föreningens ordförande Stig Ågren utsågs att hålla i klubban och sekreteraren Eivor Lindqvist fick som vanligt hålla i pennan.

Dagordningen godkändes och viss diskussion uppstod angående budgeten som godkändes efter förklaring från ordföranden.

Valberedningen med Karin Nygren som ansvarig hade haft ett styvt arbete. Stig Ågren hade slutligen accepterat posten som ordförande för ytterligare ett år. Kvarstående styrelsemedlemmar är Stig Karsegård, Britt Madsen, Hans Kindgren, Eva Olson och Eivor Lindqvist. Som ersättare för avgående Laila Jange och Terje Adelhed valdes Leif Ternander, Christer Wilhelmsson och Christina Terrvik.

Efter avslutat årsmöte visade Göran Madsen ett bildspel om afasi som är ett sjukdomstillstånd inte många är bekanta med och informationen uppskattades storligen.

 

Eivor Lindqvist

 

2010-02-02

AKTIVA SENIORER tillbaka på Skansen.

 

Första månadsmötet för terminen lockade många medlemmar, trots att vädrets makter inte var med oss. Utrustade med broddar och stavar strömmade seniorerena till Skansen, där kaffeborden var dukade.

Dagens gäst var trubaduren Tom Raspertin, som vår ordförande Stig Ågren hade bjudit in efter att ha lyssnat till honom på Finlandsbåten. Vi njöt av hans framträdande med gitarrspel och vissång, bland annat av Cornelis Vreeswijk.

Dagens möte hade lockat flera nya medlemmar, som besökt Elektronen dagen före. Några elever på Aranäs hade arrangerat en seniormässa, som presenterade Kungsbackas utbud för äldre. Ett lovvärt initiativ som tyvärr inte fick så många besökare som förväntat. Men med bättre marknadsföring och bättre väder kan det bli bra.

Eivor Lindqvist

Hej då 2009!

Information från december månadsmöte, det sista för 2009!

Det sista mötet för året ägde rum i Elektronen, vårt nya ställe för månadsmöten. Medlemmarna strömmade till i god tid före mötet och ställde sina armar och ben till förfogande, så att dukning, julpyntning och iordningställandet blev klart innan mötets början. Det var en stund med många skratt och goda insatser, som är ett kännetecken för Aktiva Seniorer i Kungsbacka.

Det bjöds på glögg och pepparkaka, kanske för att alla skulle vara snälla och mingla runt innan mötet tog sin början. Det föll väl ut, för skratten och ljudnivån ökade efter hand som folk strömmade till.

Ordförande Stig Ågren hälsade alla välkomna och berättade om dagens evenemang. Du har kanske sett i programbladet, att vi skulle få besök av en luciatrupp och av bokhandlaren, numera kallas han väl före detta, Olle Magnusson. Därefter skulle det bli fika av.

Till allas glädje kom mormödrar, farmödrar, morfäder och farfäder från förra seklet och framförde de efterlängtade sångerna, dock i ett lite annorlunda arrangemang av texterna. En riktig upplevelse presenterades av Aktiva Seniorer i Kungsbacka, som Du kan studera på bilderna här nedanför. Många applåder, glada skratt och ett lyft på samtligas smilband hoppas jag blev en naturlig "Stor rosenbukett" till de oförglömliga. Tack för att Ni vågade och gjorde det! 

Efter denna muntration äntrade Olle Magnusson scenen och berättade med inlevelse om flera olika böcker och många fumlade efter pennorna, för att kunna göra noteringar inför eventuella julklappsinköp. En tradition som vi förhoppningsvis kan ta del av även nästa år.

Alla bilder i ovanstående galleri, som är märkta CNV har tagits av Ingemar Lind, vår proffsfotograf. Hoppas att Du klickat på den första bilden och sedan använder piltangenterna "höger" eller "vänster", så att Du kan gå framåt eller bakåt bland bilderna!

Efter Olles information var det tid för allsång och fika med allmän diskussion i glada vänners sällskap. Trevligt och gott med julmackor, som gillades enligt allas ansiktsuttryck.

När det började bli hemgång, hjälpte många Aktiva Seniorer till med att flytta undan bord och stolar och andra samlade in koppar, bestick och tallrikar. Den insatsen gjorde att samtliga lämnade Elektronen klockan 16.00 och ingen behövde stanna kvar och diska!

Intrycket av vårt första månadsmöte på Elektronen måste anses bra, med möjlighet att ändra styrkan på belysningen och ventilationen i lokalen och för att inte tala om lätthanterliga stolar!

Det skulle vara roligt om Du vill ge oss Din åsikt om vår nya lokal, så att vi kanske kan förbättra vissa delar tills nästa gång. Gå in under fliken Kontakt och ge oss Dina kommentarer.

 Jag som tryckt tangenter är:

Göran Madsen

Info från oktober månadsmöte 2009.

 

Ett underbart höstväder med solsken utan blåst var det, när vi gick på månadsmötet den 13 oktober. Föreningens ordförande Stig Ågren hälsade oss välkomna och påbjöd en tyst minut för två av våra medlemmar som lämnat oss. Därefter hälsades en ny medlem välkommen.

Glada och förväntansfulla 55+ fick tillfälle att vingla, eller heter det mingla, innan vi fick lyssna på information av Björn Lundin från Kungsbackapolisen. Enligt Polisens uppfattning om brotts-benägenheten i Kungsbacka, så kan vi säkert sova gott om natten men bör vara vak-samma gentemot omotiverade besök. Man kan erbjudas pangpriser på diverse varor, som i de flesta fall kanske ligger en bra bit under tillverkningskostnaden. Det kan vara en varningssignal för fortsatt diskussion och föranleder Dig att bestämt avböja erbjudandet. Men framför allt släpp inte in någon, som Du inte känner igen. Glöm inte att Du kan ringa 112 och komma direkt fram till Polisen, om Du ska anmäla en antydan till ett brott, ett pågående brott eller ett genomfört brott. Kom ihåg att Du ska svara på de frågor, som ställs och inte lägga på luren!

Det var ett möte i samspråkandets tecken, med en igenkännandets prägel.